Викиликс Специјал: Ратко Младић

Транскрипти објављени на интернет сајту Викиликс показују да су власти у Србији знале од 2006. године где се скривају најтраженији хашки бегунци Ратко Младић и Горан Хаџић, али нису ништа предузеле да их ухапсе, пише данас Јутрањи лист.

Из транскрипата се, наводи загребачки дневник, јасно види да је такву политику подржавао тадашњи премијер Војислав Коштуница, али и да су контакти Младићевих сарадника ишли према државном врху у Русији.

Транскрипти доказују да је Србија тек од 2009. године показала искрену намеру да ухвати бегунце и да је предузела све потребне кораке, наводи лист.

„Раније није постојала воља, али су постојале информације. Сада постоји јака воља, али је бегунце тешко пронаћи”, сажели су амерички дипломати проблем са српском политиком према Хагу, произилази из транскрипта дипломатских депеша које је објавио Викиликс.

У транспкриптима се, како наводи Јутрањи лист, наводи да је у разговору с америчким дипломатама крајем 2009. председник Србије Борис Тадић оптужио и странку Војислава Коштунице да је имала информације о томе где се бегунци налазе, али их је скривала.

Јачањем Тадићеве Демократске странке то се променило, а председник Србије, према транскриптима, најавио је да ће, једном када хашки бегунци буду ухапшени, бити могуће доказати ко их је скривао и ко је знао где су.

У време Викиликс транскрипата, наводи загребачки дневник, нису постојали докази да је Младић у Србији, али ни да је негде другде. Полиција је пратила трагове и надзирала пријатеље и чланове породице, а добијали су похвале и за ревносно тражење Горана Хаџића.

Извор: Викиликс: власти у Србији од 2006. знале где је Ратко Младић .Видети више: http://www.politika.rs/rubrike/wikileaks/Vikiliks-vlasti-u-Srbiji-od-2006-znale-gde-je-Ratko-Mladic.sr.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s